Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Friday, March 4, 2011

JALAN PINTAS KE PUTRA JAYA - PAKATAN RAKYAT

PRU 12 yang telah meninggalkan kesan " tsunami " politik tanah air, telah dijadikan " stepping stone " oleh pihak pembangkang ( PR ) yang juga dapat memerintah selain Kelantan mengambil alih pemerintahan di Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan buat seketika untuk negeri Perak. Kini meletakkan " target " untuk mengambil alih Putra Jaya di PRU 13 pula. Apakah Impian ini boleh menjadi relity? Apakah sokongan yang terjelma pada PRU 12 akan berulang kembali di PRU 13 nanti? Implikasi PRU12, BN gagal untuk memerintah dengan 2/3 majoriti di parlimen, beberarpa PRK yang diadakan sepanjang 2008 dan sadikit di 2009 semuanya memihak kepada PR.

Tapi lambat laun apa yang terjadi sudah tidak segagah itu, dan akhir-akhir ini khususnya pengundi Melayu sudah mula meraikan parti lama mereka - UMNO.
Kini situasi dan posisi Pakatan dilihat agak sukar, kaitan pula dengan beberapa isu yang dijelmakan sendiri oleh parti-parti gabungan khususnya PKR. Kerana ketidak " kukuhan " kesepakatan, kerana tidak ada rasa bertanggongjawab kepada parti, ada kalangan ahli DUN dan Ahli Parlimen sanggup meninggalkan rakan serta menyertai parti lain. Yang amat terasa sekali ialah di Perak, dengan lompatan 2 wakil PKR dan seorang dari DAP, kerajaan PR tumbang dan hanya memerintah lebih kurang 10 bulan sahaja.

Disamping itu juga, adalah disarankan agar tenaga kerja dari ketiga-tiga gabungan parti menerus dan merancang persiapan seharusnya lebih rapi dan sistematik, didahului kajian mendalam di semua lapangan, dan mengambil kira segala sumber kekuatan dan punca kelemahan.
Mood pengundi bukan dibentuk sekelip mata. Ia perlu dibina, diperkukuh dan disuburkan melalui faktor sekeliling, juga sentimen serta 'gelombang' semasa, dan pastinya prestasi dan track record setiap calon atau parti yang bertanding.

Setiap pihak berpeluang untuk mempengaruhi keputusan pilihan raya, biarpun ruang demokrasi sengaja disempitkan. Apatah lagi dalam keadaan masyarakat yang semakin cerdik-pintar berpolitik.
Oleh kerana kuasa pemutus untuk pilihanraya hanya ada pada PM maka sudah tentu ianya agak sukar kepada parti lain untuk meramalkan bila satu-satu piliharaya akan diadakan tapi yang sudah pasti ialah dan sebaik saja melepasi tempoh tiga tahun pertama sekiranya pemerintah merasakan suasana dan persekitaran politik lebih memihak kepada parti pemerintah dan ianya juga dapat mengalahkan pihak pembangkang. Apakah kini pihak PR sudah mempersiapkan segala persediaan awal untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, dan semestinya bermula dari sekarang, dengan andaian ia tidak semudah Mac 2008, rasanya diterima semua pihak.

Walaubagaimana pun suasana sudah berubah, rakyat sudah matang dan sudah boleh berfikir. Untuk itu kemenangan mudah parti pemerintah BN tanpa dicabar sudah berakhir 10 tahun lalu, dan mungkin tidak berulang lagi, termasuk kepada apa jua parti pemerintah selepas ini. Pengundi menghayati konsep mereka sebagai raja dan tidak melepaskan peluang bagi menghukum siapa jua yang alpa.

Rakyat juga seperti sudah memahami manfaat kebaikan sistem dua parti (biarpun ia belum terlaksana sepenuhnya), dan dijangka mereka akan memberikan peranan lebih besar buat pembangkang, tidak kira di Dun mahupun Parlimen. Semakin sengit parti-parti bersaing meraih sokongan dan berusaha menabur bakti sehebat mungkin, keuntungan akhirnya buat rakyat jua.

Walaupun bagaimana pun, aktivis Pakatan Rakyat perlu meletakkan satu " indicator " untuk memastikan kesediaan rakyat untuk memberikan sokongan dan bersikap waspada serta hati-hati - dengan jangkaan bahawa rakyat akan kembali menyokong BN, selaras dengan hiruk-pikuk kononnya berlaku perubahan dalam Umno dan parti-parti komponen lain.

Semua YB dan kepimpinan PR mesti memperlihatkan teladan unggul, rajin menjenguk kawasan, kerap berdialog dengan masyarakat, selesaikan segera isu berbangkit terutama berkaitan kemudahan awam, tidak menumpukkan kekayaan peribadi, mudah didampingi, proaktif, memeriahkan kegiatan surau-masjid dan tidak bertangguh menangani masalah. Rakyat memerhatikan kita, dan tentunya tidak mudah termakan propaganda murahan jika kita sentiasa bergerak cergas bersama mereka, bukannya terpencil dalam kelompok elit.

Jadikan pemerintahan di Negeri-negeri bawah pentadbiran lebih bersih daripada negeri lain di bawah BN, sekurang-kurangnya lampu jalan menyala terang, jalan berlopak diturap cepat dan cantik, sampah diangkut ikut jadual, longkang tidak tersumbat, kawasan permainan terjaga. Jangan remehkan aspek-aspek itu. Dengan melaksankan program-program kecil-kecilan tapi ianya dapat memberikan impak yang maksima kepada pengundi, kepimpinan Pakatan akan lebih dipercayai, jangan khianati amanah, sebaliknya berlaku adil, benci rasuah, membela orang susah dan memiliki sifat-sifat luhur lain. Rakyat akan terus menilai kepimpinan kita.

Masalah " peribadi " pemimpin seperti image kepimpinan yang positif, persefahaman dan kerjasama yang erat antara satu sama lain, jauhkan dari dan bersifat ego dan merasakan diri kita " I'am the best ", atau parti aku yang kuat, berikan keutamaan kepada rakyat, " curi hati mereka " tanamkan rasa kekitaan antara rakyat dan pemimpin.

Untuk meneruskan perjalanan ke Putra Jaya, memang sukar tapi apa yang sukar kalau kerjasama dan kesepaduan dapat di terapkan dan terus di amalkan, lihat Kelantan sudah pun 20 tahun PAS ( PR ) memerintah, tidak pun tergugat malahan UMNO sendiri tercari-cari apakah formula yang pelu digunakan pakai untuk mengambil alih kerajaan negeri tersebut.

Kini apa yang kita dengar ialah sejauh mana DAP " real " dalam memperjuankan Islam untuk di tegakkan di Malaysia, bagi UMNO, MCA adalah kuda tunggangan. Disarankan juga DAP dapat memperlihatkan sebenar-benar mereka ikhlas dalam perjuangan ini?

TERUSKAN PEJUANGAN.

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA