Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Thursday, June 7, 2018

PAS TERUS MAJU....

Tidak halang BN, rakyat lagi teruk dibebani kos sara hidupKeputusan PRU14 sekarang telah diketahui umum. Pakatan Harapan (PH) berjaya mengambil alih Putrajaya dan negeri-negeri di seluruh Negara kecuali Perlis, Pahang dan Sarawak yang kekal bawah BN sambil Kelantan dan Terengganu jatuh pada PAS.

Walaupun akan ada yang berkata bahawa PAS telah berjaya dengan keputusan anatara yang paling cemerlang dalam sejarahnya, hakikatnya ianya sebenarnya boleh jauh lebih baik dari itu. Malangnya, sifat gopoh dan kurang yakin kepada pendekatan yang diikutinya sejak zaman reformasi telah menyebabkan PAS semakin terpinggir dari arus perdana politik negara. Ia kembali sebagai parti pantai timur dan kawasan kampung Melayu setelah beraksi cergas di pantai barat dan kawasan bandar pada tahun-tahun pasca reformasi. Cogan kata “PAS for all” kian tidak kedengaran dan PAS kembali sebagai parti bersifat eksklusif memperjuangkan agenda khas bagi masyarakat Muslim dan Melayu.

Kalau kita berhenti sejenak dan meninggalkan alam realiti dan menyelak seketika melalui imaginasi kita, mengintai pada ‘alam mungkin terjadi’, hanya yang beragenda akan menafikan bahawa PAS pasti mendapat kemenangan jauh lebih besar sekiranya ia telah istiqamah bersama Pakatan. Sepertimana yang diperjuangkan oleh bekas pimpinannya yang akhirnya menubuhkan AMANAH, PAS akan dapat mengecapi kemenangan di peringkat Persekutuan juga. Tetapi malangnya bagi PAS, mereka terpengaruh, mungkin dengan keyakinan Najib, bahawa dia akan kekal sebagai Perdana Menteri pasca PRU14. Keyakinan Najib ini mungkin terhasil dari poket-poket yang sarat dengan duit rakyat untuk digunakan untuk membeli kembali sokongan rakyat!

Sekiranya PAS kekal dalam Pakatan, berdasarkan keputusan yang diketahui sekarang, paling kurang 36 lagi kerusi di Semenanjung yang dimenangi BN akan jatuh kepada Pakatan. Ini adalah kerana 36 kerusi ini dimenangi BN atas sebab undi berpecah antara PAS dan PH. (Sila lihat pada maklumat di bawah). Ini akan menjadikan jumlah kerusi BN di Semenanjung begitu kecil jumlahnya dan menjadikan BN, dan khususnya UMNO, tidak lagi releven untuk masa depan politik Negara. Sedangkan dengan jumlah yang ada sekarang sekalipun mereka terkapai-kapai, apatah lagi sekiranya dikurangkan lagi dengan 36 kerusi lain.

Pada masa sama PAS akan memperolehi paling kurang 33 kerusi Parlimen. Ini adalah berdasarkan 11 kerusi yang dimenangi AMANAH dicampurkan dengan 18 kerusi yang dimenangi PAS dan ditambah pula dengan sebahagian dari 36 kerusi yang disebutkan tadi. Dalam keadaan itu pimpinan PAS akan menjawat jawatan-jawatan Menteri penuh dan Timbalan Menteri yang akhirnya sekarang ini diberikan kepada pimpinan AMANAH. Dan jawatan-jawatan Menteri Besar beberapa negeri akan turut dipegang PAS, selain Kelantan, Terengganu dan Melaka. Mungkin juga Johor, Perak dan Kedah turut menjadi tuntutan. Kerana sudah pasti apabila PAS dan AMANAH tetap bersama, kuasa rundingan adalah jauh lebih kuat.

Malangnya ianya tidak begitu dan semua ini kekal dalam ‘alam mungkin terjadi’. Ianya semua kerana tidak istiqamah dengan pendekatan yang dipertahankan Almarhum TGNA dan Almarhum UFN. Boleh kita rumuskan bahawa bertindaknya PAS untuk bersendirian hanya berjaya membantu melanjutkan hayat politik UMNO dan pada masa sama menjadikan PAS sendiri kerugian besar.

Mungkin akan ada yang berkata, itu semua tidak penting kerana bukan jawatan yang diperjuangkan kami. Sudah pasti bukan itu matlamat seseorang pejuang, tetapi adalah juga pasti bahawa ianya perlu untuk mencapai matlamat perjuangan. Bagaimana mungkin ingin membuktikan keadilan Islam kalau tidak memegang jawatan dan kuasa? Kata-kata memujuk hati bolehlah diguna untuk menenangkan jiwa yang terganggu, tetapi apabila digunakan untuk menutup silap langkah, ianya proses pembodohan diri.

Kesan kekalahan BN di peringkat Persekutuan juga boleh mendatangkan masalah besar kepada PAS sendiri. Apabila siasatan dilakukan terhadap salahguna kuasa Najib melalui 1MDB, apa jaminan duit sumbangan yang diperolehi PAS tidak akan terkait dengannya? Sudah pasti, sekiranya PAS menerima ‘derma’ dari Najib melalui mana-mana agennya, ianya akan turut terbongkar. Dan sekiranya ianya didapati begitu, maka misteri perubahan sikap pimpinan PAS, khususnya Presidennya, akan dapat dirungkaikan melalui penjelasan yang mudah. Iaitu, semua berubah oleh kerana wang. Ianya bukan kerana kefahaman atau pendekatan, jauh sekali mimpi. Akhirnya kerana wang.

Dan wang yang luar biasa banyaknya telah digunakan PAS pada PRU14 ini. Ianya tidak boleh dinafikan sesiapa. Jumlah kerusi yang ditandinginya, bendera dan posternya, bersama dengan perbelanjaan perang sibernya, semua ini menunjukkan kepada satu jumlah kewangan yang luar biasa banyaknya. Sudah berapa banyak ‘kerusi hilang deposit’ yang dicatatkan PAS kali ini? Semuanya ini menimbulkan kecurigaan. Namun ianya insyaAllah akan terbongkar juga bersama dengan segala kes yang sedang dibongkarkan sekarang.

Maka sekiranya itulah yang terbukti kelak, maka kesabaran mendukung perjuangan risalah Islam yang dibawa selama ini telah dapat digagalkan melalui ujian harta dan keduniaan. Dan ia berlaku kerana tiadanya amalan semak imbang yang diajar Islam atas alasan wala dan thiqah yang melampaui batas syara’. Bersama kita doakan semoga imej Isam tidak akan terpalit dengan peristiwa mendatang ini. 


WaLlahu 'Alam.

Artikel ini telah diterbitkan di dalam Mingguan AMANAH. 
KHALID ABD SAMAD

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA