Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Tuesday, January 17, 2012

PENDIDIKAN VS PELAJARAN, AMELINA & FATIMAH


Pada 1988 Kementerian Pendidikan ( kemudian setelah DSAI di gugurkan dari kabinet - ditukarkar kepada Kemetetian Pelajaran ) Penyataan berikut;

" Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha yang berterusasn ke arah memperkembangkan lagi potensi invididu secara menyeluruh dan persepadu untuk mewujudkan insan yang dan seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani ( JERI ) berdasarkan kepada kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggongjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negera "

Sebagai contoh cuba kita lihat apakah Unsur-unsur Rohani yang akan diterapkan:

1- menyedarai dan menginsafi adanya Tuhan
2- menghargai dan mensyukuri pemberian Tuhan
3- menyedarai dan prihatin tentang tanggongjawab
4- memupuk dan membina disiplin diri
5- membentuk akhlak mulia
6- memiliki jiwa yang tenang dan tenteram
* dari Buku Penerangan KBSR, terbitan KPM.

Dari segi pembangunan pelajaran mungkin Kementerian Pelajaran boleh berbangga, apa tidaknya kerana saban tahun semua keputusan peperiksaan sentiasa menunjukkan prestasi yang menggalakan, sentiasa cemerlang tambahan apabila sampai tahun perlu di adakah piliharaya. Tak kira di peringkat rendah UPSR, di peringkat menengah PMR, SPM, STPM semuanya cemerlang.

Kita tidak terkejut apabila pada 2004, Nur Amalina Che Bakri beliau berjaya memperolehi 17 A1 semasa keputusan SPM 2004, kini meneruskan pengajian di bidang perubatan di Universiti Edinburgh. Scotland Siti Fatimah Mukhtar pula pada SPM 2006, dengan 17 A1 dan 1 A2, juga kini melanjutkan pelajaran dalam bidang yang sama di University of Nottingham, United Kingdom. Dan tahniah juga mereka kini masing-masing menyambung pelajaran di luar negara dengan tajaan masing-masing.

Tapi apabila " pelajaran " lebih dipentingkan dari " pendidikan ", corak hidup sesorang itu mudah boleh berubah, kalau semasa di samping keluarg boleh ikut kata-kata dan nasihat keluarga tapi apakah ianya boleh di laksanakan apabila hidup tampa kedua keluarga tambahan pula tinggal di negera yang budaya penghidupannya jauh berbeza dengan apa yang kita alami.


Tapi kini Nur Amalina ( gambar ) mula sudah tidak s0pan tidak seperti sebelum keluar negara dulu, beliau mula berubah gaya hidup, beliau mula sudah tidak menggunakan kain tudung, sudah tidak lagi berpakaian seperti seorang Muslim, beliau juga sudah pandar " berkepit " dengan lelaki.Mungkin Nur Amaline dengan kekasihnya

nur amalina che bakri 3 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!seMutakhir ini, heboh diperkatakan tentang isu pelajar cemerlang SPM (2005) iaitu Nur Amalina Che Bakri (foto). Anak tunggal kepada Seorang Guru dan Jurutera DBKL itu berjaya mememperoleh 17A1 dalam 17 mata pelajaran yang diambilnya. Kejayaan beliau menggemparkan seluruh negara dan namanya terus harum untuk dijadikan idola kepada pelajar-pelajar selepas itu. Kini, segalanya seakan telah berubah. Kami tidak mahu memberikan komen yang tajam sangat dengan isu ini, kerana ia bukanlah isu politik dan sekadar peribadi semata-mata. Namuun, harus juga diingat bahawa Amalina adalah ikon kepada anak-anak muda terutamanya pelajar yang masih menuntut. Jika ini gambaran yang ditonjolkan, selepas menjadi pelajar cemerlang maka apakah beliau boleh dibanggakan lagi. Nampak benar akhlaknya sudah rosak tatkala jauh dirantau orang. Hubungan sosial merasaskan kepada gambar-gambar yang dipapar itu jelas menunjukkan Amalina kini sudah tersasar dari landasan. Buarlah apa jua pengakuan pun, gambar dan video terkini pengakuan beliau boleh menceritakan segalanya. Kenyataan beliau kononnya seluar ketat yang dipakai ketika bergambar seksi di sana adalah pemberian ibunya itu jelas menggambarkan dia memangh sudah ketandusan idea. Malah, ibunya pula boleh mengaku menghadiahkan seluar itu kepada Amalina. Wajarkah seorang ibu kepada anak cemerlang boleh berbuat demikian?. Di sini jelas menggambarkan keluarga terbabit memang sudah rosak identitinya. Amalina yang kini mengambil pengajian perubatan di Universiti Edinburgh, Scotland dikatakan gemar berfoya-foya dan bersosial dengan rakan-rakannya diluar negara. Malah, akibat tindakan itut pelajarannya kini dikatakan semakin merosot dan merudum.


Lihat, gaya buka aurat dan aksi romantis Nur Amelina dengan jejaka Mat
Saleh
yang cetus kontroversi beliau selaku Pelajar Cemerlang SPM 2005
Semuanya gara-gara kejutan budaya. Wajarkah pelajar cemerlang seperti beliau boleh terkena kejutan budaya sebegitu?. Sedangkan ramai lagi pelajar Malaysia di sana yang masih mengamalkan cara hidup ketimuran dan Islam. Inilah yang dipersoalkan oleh orang ramai sekarang. Terkini, cuba lihat video jawapan balas beliau melalui bantuan Skype yang dilakukan oleh kalangan wartawan tempatan sendiri di rumah keluarganya di Kota Tinggi, Johor. Video ini telah disiarkan oleh Buletin 1.30 TV3 siang tadi. Sama-samalah anda nilai sendiri dengan apa yang disaksikan ini.

nur amalina che bakri1 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!
Tapi sejak keluarnya cerita Nur Amalina hampir semua rakyat Malaysia di kejutkan dengan perubahan yang berlaku, kenapa Nur Amalina yang dulunya " bersopan santun " dengan pakaian " muslimah " tapi kini boleh bertukar dengan berpakaian yang cukup " rugged " cara dan tindakan serta pergaulan sudah cukup jauh menyimpang dari apa yang sepatutnya.llll

nur amalina che bakri1 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Bekas Pelajar Maahad Muhammadi, Kelantan Terus Cemerlang Di UK

Hangat diperkatakan seluruh negara, mahasiswa cemerlang Malaysia ke United Kingdom membuka aurat, hilang jati diri dan sebagainya. Pesan kami, jangan kita menjadi terlalu negatif, kerana kita semua manusia ada kelebihan dan kekurangan, dan ramai lagi watak cemerlang negara yang terus mengekalkan jati diri dan nama baik negara untuk kita semua teladani. Ambillah yang jernih. Mari kita belajar daripada contoh-contoh kejayaan dan positif. Anak Kelantan yang menduduk tempat pertama dalam SPM 2006, dengan 17 1A dan 1 2A, kini sedang membuat jurusan perubatan (Medicine) di University of Nottingham, United Kingdom.

Beliau ialah Siti Fatimah Mukhtar.

Klik untuk besarkan

Masih kekal dengan imej tudung labuh, masih kekal dengan jati diri sebagai seorang rakyat Malaysia dan sebagai seorang Muslim. Inilah watak yang seharusnya menjadi contoh kepada seluruh anak muda dan para pelajar di seluruh negara.

Siti Fatimah bersama dengan keputusan peperiksaan SPM 2006 beliau. Cukup cemerlang sehingga dinobatkan sebagai pelajar terbaik seluruh negara dengan 17 1A dan 1 2A.


Fatimah sentiasa memberikan tunjuk ajar kepada adik-adik junior yang datang meminta nasihat

Fatimah (kiri sekali) bersama rakan-rakan kuliah perubatan di University of Nottingham, masih mengekalkan imej bertudung labuh walaupun berada di negara Barat.


Fatimah (dua dari kiri) menyemak bacaan Quran rakan beliau.


Masa lapang digunakan untuk mengajar dan sama-sama bertadarus al-Quran bersama teman-teman di sekitar Nottingham, UK.

Majlis sering dihadiri oleh para pelajar Malaysia, Brunei dan Indonesia yang bacaan mereka disemak oleh Fatimah yang sudah menghafaz lebih kurang 17 juzu' al-Quran. ~mengajipastiboleh

nur amalina che bakri 5 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Bagi kami kalau individu tersebut bernama Ali Bin Abu (bukan nama sebenar) ataupun artis Malaysia, kami tidak ambil pusing sangat. Tetapi jika namanya Nur Amalina Che Bakri satu nama yang pernah menggemparkan negara satu ketika dahulu di mana beliau berjaya memperolehi 17 A1 semasa keputusan SPM 2004, bagi kami ia harus diberikan perhatian.

Sehinggakan selepas itu, “fenomena Nur Amalina” terus-menerus menyelubungi kalangan adik-adik kita yang bakal menduduki peperiksaan SPM setiap tahun. Kalau ditanya kepada mereka, ramai yang akan menjawab :

  • Saya nak jadi macam akak Nur Amalina
  • Saya nak berjaya macam akak Nur Amalina
nur amalina che bakri1 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Sampai begitu sekali. Lagi satu, kalau Nur Amalina Che Bakri berpakaian tidak senonoh daripada mula, kami kurang ambil pusing. Tetapi berlainan apa yang kita lihat sekarang ini. Mungkin inilah yang dinamakan kejutan budaya?

Isu pelajar-pelajar yang berjaya terbang ke negara orang untuk menuntut ilmu ke peringkat yang lebih tinggi setiap tahun, bagi kami tidak boleh dipandang ringan. Sejarah sudah membuktikan daripada kalangan ini ramai yang akhirnya :

  • Positifnya : Pulang semula ke Malaysia dan terus menabur bakti kepada negara (cemerlang daripada segi ilmu & sahsiahnya) atau……
  • Negatifnya : Hanyut bersama-sama dengan kebebasan yang mula “mereka” perolehi sejak berada di negara orang.(Ini yang kita patut elakkan)

Gambar Nur Amalina Che Bakri : Akaun Facebook Amalina Telah Ditutup

nur amalina che bakri 2 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Kami yakin pasti akan ada yang mengatakan :

“Ala…baru tak pakai tudung, buka sini sikit sana sikit”. Takkan itupun nak dihebohkan.

Okey…..Pertama apa yang kami nak katakan di sini Nur Amalina Che Bakri hanyalah satu contoh sahaja. Persoalan yang cuba kami tampilkan di sini, adakah kita mahu melihat keadaan menjadi lebih teruk, baru kita semua mula mahu nak melatah? Contoh? Lihat apa yang terjadi adik Ariff Alfian dan …………………..? Erm…..Dah terlambat dah.

It's a great time to get a great-looking new PC. Offers here.

Disebabkan beliau rakyat Malaysia, mempunyai kebolehan tersendiri, berpenampilan bersih pada mulanya dan paling pentingnya kami sayangkan beliau, itulah antara sebab kami menegur beliau. Kami menegur bererti kami sayangkan beliau (Nur Amalina) “ibarat permata bagi negara”.

Apatah lagi ada kalangan adik-adik kita selepas ini akan berangkat ke luar negara bagi melanjut pengajian ke peringkat lebih tinggi. Nasihat kami supaya adik-adik kita ini supaya pandai menjaga diri & elakkan diri daripada terkena ‘kejutan budaya” juga.

nur amalina che bakri 3 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Kejutan budaya tidak mengenal mangsa. Baik penuntut di Malaysia mahupun penuntut Malaysia di luar negara sana. Kalau anda tidak kuat & pandai menjaga diri, anda akan hanyut. Lebih-lebih lagi adik-adik yang baru nak mengenal apa itu erti “kebebasan”.

Gambar Nur Amalina Che Bakri Telah Dibuang Di Facebook

nur amalina che bakri 4 Nur Amalina Che Bakri, Remaja Cemerlang 17A1 Kini Dah Berubah? Gambar Amalina Mula Tersebar Luas!!

Sumber : https://www.facebook.com/amalina.bakri

P/S : Kami tidak berharap banyak, cukup sekadar Nur Amalina Che Mat berfikir sejenak apa yang beliau lakukan & kami doakan juga beliau berjaya di sana.

PP/S : Untuk renungan buat kami dan kepada semua, belajar tinggi-tinggi & genius belum tentu dapat menjamin EQ & SQ berjalan seiring dengan tahap pendidikan yang ber’IQ’ tinggi. Tetapi….

PPP/S : Tetapi jika anda jaga iman di ceruk mana sekalipun Insyaallah, kejayaan yang akan “terus mengiringi & mengejar anda”.

by Staff Berita Semasa on January 2, 2012


Thursday, January 5, 2012

Panas: Nur Amalina, 'Pelajar Cemerlang SPM' 2005 Di Katakan Rosak Akhlak Terkena Kejutan Budaya

Mutakhir ini, heboh diperkatakan tentang isu pelajar cemerlang SPM (2005) iaitu Nur Amalina Che Bakri (foto). Anak tunggal kepada Seorang Guru dan Jurutera DBKL itu berjaya mememperoleh 17A1 dalam 17 mata pelajaran yang diambilnya. Kejayaan beliau menggemparkan seluruh negara dan namanya terus harum untuk dijadikan idola kepada pelajar-pelajar selepas itu. Kini, segalanya seakan telah berubah. Kami tidak mahu memberikan komen yang tajam sangat dengan isu ini, kerana ia bukanlah isu politik dan sekadar peribadi semata-mata. Namuun, harus juga diingat bahawa Amalina adalah ikon kepada anak-anak muda terutamanya pelajar yang masih menuntut. Jika ini gambaran yang ditonjolkan, selepas menjadi pelajar cemerlang maka apakah beliau boleh dibanggakan lagi. Nampak benar akhlaknya sudah rosak tatkala jauh dirantau orang. Hubungan sosial merasaskan kepada gambar-gambar yang dipapar itu jelas menunjukkan Amalina kini sudah tersasar dari landasan. Buarlah apa jua pengakuan pun, gambar dan video terkini pengakuan beliau boleh menceritakan segalanya. Kenyataan beliau kononnya seluar ketat yang dipakai ketika bergambar seksi di sana adalah pemberian ibunya itu jelas menggambarkan dia memangh sudah ketandusan idea. Malah, ibunya pula boleh mengaku menghadiahkan seluar itu kepada Amalina. Wajarkah seorang ibu kepada anak cemerlang boleh berbuat demikian?. Di sini jelas menggambarkan keluarga terbabit memang sudah rosak identitinya. Amalina yang kini mengambil pengajian perubatan di Universiti Edinburgh, Scotland dikatakan gemar berfoya-foya dan bersosial dengan rakan-rakannya diluar negara. Malah, akibat tindakan itut pelajarannya kini dikatakan semakin merosot dan merudum.


Lihat, gaya buka aurat dan aksi romantis Nur Amelina dengan jejaka Mat
Saleh
yang cetus kontroversi beliau selaku Pelajar Cemerlang SPM 2005
Semuanya gara-gara kejutan budaya. Wajarkah pelajar cemerlang seperti beliau boleh terkena kejutan budaya sebegitu?. Sedangkan ramai lagi pelajar Malaysia di sana yang masih mengamalkan cara hidup ketimuran dan Islam. Inilah yang dipersoalkan oleh orang ramai sekarang. Terkini, cuba lihat video jawapan balas beliau melalui bantuan Skype yang dilakukan oleh kalangan wartawan tempatan sendiri di rumah keluarganya di Kota Tinggi, Johor. Video ini telah disiarkan oleh Buletin 1.30 TV3 siang tadi. Sama-samalah anda nilai sendiri dengan apa yang disaksikan ini.

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA