Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Saturday, February 19, 2011

MEREKA YANG KAYA DI MALAYSIA

NST
Hari ini semua akhbar-akhbar perdana terpampang lagi wajah-wajah orang kaya di Malaysia yang dahulu dikenali Tanah Melayu.

Walaubagaimanapun masih ada orang-orang kaya yang nama mereka tidak tersenarai bukan kerana malu, bukan kerana takut income tax tetapi tidak mahu glamour kerana syarikat-syarikat mereka tidak disenaraikan di BSKL.

Mereka-mereka ini kebanyakan kaya dengan tunai dan tidak berhutang.

Di Mesir ada warganya yang mungkin terkaya di planet ini, tetapi rakyatnya telah mendongelnya.Apa ertinya ada orang kaya raya (bilioner) jika majoriti rakyatnya boleh hidup seadanya saja atau hidup dalam rumah usang( banyak terdapat di desa Kedah, Perlis, Kelantan, Sabah, Sarawak, Johor, Pahang dan di kotaraya tinggal dalam dua atau satu bilik, persekitaran yang kotor, sesat, dan tak berdigniti sedangkan 27 bilioner hidup bagaikan dalam syurga. Pendeknya segelitir hidup mewah dan majoriti tidak. Apakah ini yang kita mahu megahkan. Tukarlah paradigma atau mindset kita. Orang kapitalis, autoritarian(baik yang beragama atau tidak beragama saja yang gemar ada struktur senjang dalam masyarakat. Jangan lagi kita rindukan sekarang kita ada 3 ekor Melayu bilioner dan 24 ekor bukan Melayu bilioner. Kita tak mahu situasi begitu kerana kita tidak mahu ada segelintir warga kita yang hidup berlebih-lebihan( filthy rich), kita mahu semua kaum majoriti hidup mewah dan bahagia.

Bagaimana, mereka boleh kaya raya bagaimana mana mereka boleh hidup mewah dengan tidak menghiraukan nasib bangsa yang masih hidup di teratak usang. Cuba kita lihat bagaimana pihak kerajaan mengagihkan keuntungan negera? bagimana bajet setiap tahun disediakan dan siapa yang mendapat menafaat langsung dari bajet tersebut. Cuba kita perhatikan bagaimana sebuat badan yang langung tidak ada kaitan dengan mana-mana, kementerian boleh menerima satu perutukan, bagaiman Rosmah dengan Permata boleh menerima sejumlah RM111Juta untuk (Siapa Rosmah tu? menteri?), dengan pemberian tersebut kanak-kanak sekolah dengan RMTnya terhalang.


No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA