Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Wednesday, September 24, 2014

BUKAN SEMUA NASIHAT PENASIHAT - BETULTahniah YAB Azmin kini Menteri Besar Selangor.

Kini apa yang berlaku di Selangor sudah pun masuk ke fasa " selesai " MB baru YAB Azamin Ali sudah pun di lantik dan menganggak sumpah, kelahiran YAB Azmin mungkin dari ujudnya " Langkah Kajang " walaubagaimana pun apa yang kita rancang tak semestinya semua berakhir dengan apa sepatutnya kerana perncangan Allah adalah yang terbaik.

Cuba kita imbas kembali apa sebenarnya yang berlaku di Selangor, bagaimana Langkah Kajang boleh gagal, dan bagaimana Dr. Sri Wan Azizah Presieden PKR gagal untuk di anggat sebagai MB Selanogr.

Selangor yang asalnya tenang dan selesa dengan kemenangan besar Pakatan  Rakyat dalam PRU ke 13 lalu tiba-tiba berkocak apabila pihak-pihak dalam PKR mahu menggantikan Tan Sri Khalid sebagai MB atas alasan-alasan mereka sendiri. Umum mengetahui bahawa meskipun PKR rakan terkecil di Selangor dari sudut bilangan kerusi yang dimenangi pada PRU berkenaan, namun PAS dan DAP telah memberi persetujuan bahawa Selangor akan diterajui oleh MB dari PKR.
Lalu terciptalah projek “Langkah Kajang” kononnya untuk membawa masuk Anwar Ibrahim ke dalam DUN Selangor bagi memulakan proses penukaran MB berkenaan, walaupun pelbagai hujah diberikan ketika itu kononnya langkah itu bukan bermakna mahu menukar MB, tetapi akhirnya terbongkar juga bahawa alasan utama langkah berkenaan adalah untuk mematikan karier Tan Sri Khalid sebagai MB.

Untuk “Langkah” itu kerusi PKR terpaksa dikosongkan. Akhirnya perancangan untuk menaikkan Anwar tidak berjaya apabila beliau dari segi teknikalnya tidak boleh bertanding. Diisilah pula kekosongan itu dengan Dr Wan Azizah. Terkorbanlah seorang ADUN PKR semata-mata untuk memberi laluan ini.
Asalanya langkah berkenaan konon-kononnya bukan untuk menukar MB, sekejap mahu tukar, sekejap tidak, sekurang-kurangnya begitulah rakyat diberitahu.

Sejurus itu dalam pada ia dan tidak, Tan Sri Khalid dipaksa mengosongkan kerusi MB nya. Apabila beliau enggan, PKR memecatnya dengan mempercayai bahawa tindakan sebegitu akan memaksa kerusi MB kosong, rupanya tidak.
Dari sana bermulalah perbalahan terbuka antara Tan Sri dan PKR dan seterusnya terbabit pula sesama PR khasnya antara PKR dan DAP dengan PAS.

Berlarut-larutan ketegangan yang asalnya sesama PKR sahaja tetapi kemudiannya menular sehingga menjangkiti PAS.
Pening dan terganggu fikiran rakyat Selangor termasuklah pihak istana lantaran kekalutan ini semua khasnya apabila PKR cuma mahu seorang calon sahaja untuk naik sebagai MB Selangor. Tolak dan tarik terus tercetus, memuncak sehingga 2 orang ADUN PAS berpaling tadah setelah di beli dan dibaruahkan.

Presiden PAS kehadapan mahu meredakan ketegangan dengan menasihatkan agar nama Azmin turut dikemukakan sebagai calon alternatif. Cadangan berkenaan ditempelak dengan Tidak, Tidak dan Tidak. DAP yang sebelum-sebelum ini fanatik dengan dasar meritokrasi dan hak untuk didengar, juga tergelincir dalam kancah ini apabila menari dengan rentak Tidak, Tidak dan Tidak juga.
Malah lebih parah lagi Presiden PAS dtuduh mahu bikin kerajaan campuran dengan Umno dan Azmin turut dipelawa bersama, sungguh jahat dan parah pihak-pihak tertentu.
Akhirnya, setakat malam ini kita dimaklumkan. Pertama istana perkenankan pencalonan Azmin dan kedua PKR terima perlantikkan Azmin.

Bayangkan betapa banyak kecelaruan dan ketegangan dapat dielakkan, kiranya pada awal-awal lagi, tanpa perlu Kajang Move, tanpa perlu PRK Kajang, tanpa perlu bertelagah sesama PR, Tan Sri Khalid diumum digantikan, dan penggantinya adalah Pengerusi PKR Selangor dan Timbalan Presdien PKR (bukan orang lain) iaitu Azmin Ali.
Demikianlah berakhirnya satu krisis yang sepatutnya mudah diselesaikan tetapi menjadi rumit lantaran menerima nasihat dari penasihat yang tidak sihat.

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA