Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Monday, December 4, 2017

TENTERA ALAF BARU - TENTERA KEYBOARD


SEKURANG-KURANGNYA sebanyak 30 kerajaan seluruh dunia mengupah "tentera keyboard" untuk menyebarkan propaganda dan menyerang pengkritik lapor The Telegraph yang memetik satu sumber laporan.

berita palsu

Dalam jadual senarai 30 negara-negara yang mengupah "tentera keyboard" pro kerajaan bagi menyebarkan berita palsu itu, Malaysia termasuk dalam senarai.

upah cybertrooper

Laporan tahunan "Freedom on the net" oleh pemikir Freedom House menunjukkan bahawa penyebaran maklumat salah di atas talian telah jauh melangkaui Russia dan China, sehingga hampir separuh daripada 60 negara-negara yang dikaji dalam laporan itu.

Didapati kerajaan-kerajaan termasuk Mexico, Arab Saudi dan Turki, menggunakan "pengulas berbayar pro-kerajaan" bagi membentuk pendapat di atas talian, selalunya untuk memberikan gambaran sokongan rakyat bawahan kepada dasar-dasar kerajaan.

Mereka ini termasuklah, pengulas berbayar, troll (kaki persenda), bot (robot) dan berita-berita palsu, yang digunakan untuk mengganggu wartawan, membanjiri media sosial dengan pendapat-pendapat palsu dan menghakis kepercayaan kepada media-media alternatif.

Penulis laporan itu memberi amaran bahawa teknik-teknik yang digunakan telah sangat kehadapan (canggih) dan meluas sejak tahun-tahun kebelakangan ini, dan menurutnya berita-berita palsu telah digunakan dalam cubaan untuk mempengaruhi pilihan raya 18 buah negara termasuk UK.

"Penggunaan pengulas-pengulas (juru komen) berbayar dan robot politik (komen auto) bagi menyebarkan propaganda kerajaan telah diasaskan oleh China dan Russia, namun ia kini telah ke seluruh dunia," kata Michael Abramowitz, presiden Freedom House.

"Kesan teknik-teknik sebaran mendadak ini terhadap demokrasi dan aktivism, berpotensi membawa bencana,"


Laporan itu diterbitkan sehari selepas Theresa May menuduh Vladimir Putin melakukan "serangan maklumat" dan "mencipta cerita-cerita palsu dan imej-imej photoshop," di dalam melemahkan barat.

Ahli politik Amerika Syarikat juga sedang menyiasat mengenai pengaruh Russia pada pilihan raya presiden tahun lalu, dan telah menerima bukti ribuan akaun palsu "bot" dan bahagian sebaran iklan-iklan yang dibeli oleh Russia.

Meskipun kebanyakkan perhatian ditumpu kepada kempen-kempen maklumat palsu oleh Russia, menurut Freedom House, amalan itu jauh lebih berleluasa dari apa yang kita percaya.

30 negara-negara yang membayar "pembentuk pendapat" itu meningkat dari jumlah hanya 26 tahun lalu, 24 pada 2015 dan 22 pada 2013, menunjukkan ia sudah menjadi taktik yang biasa diguna pakai.

Laporan Freedom on the Net memberikan setiap negara 1 "skor kebebasan internet" berdasarkan kriteria seperti akses Internet, tahap berita-berita palsu, dan kawalan terhadap media atas talian.

Tahun ini UK diberikan skor 24, di mana 0 adalah yang paling bebas, dan 100 paling teruk. Ia menunjukkan penurunan daripada skor 23 tahun lalu.

Lapan negara — Estonia, Iceland, Canada, Jerman, Australia, Amerika Syarikat dan Jepun berada di kedudukan atas UK daripada 65 negara dalam laporan itu, yang membentuk sebanyak lapan puluh tujuh peratus daripada populasi dunia.

China di tangga paling bawah diikuti oleh Syria, Ethiopia dan Iran.

Sumber —The Telegraph
Read more: http://www.milosuam.net/2017/12/malaysia-antara-30-negara-upah-tentera.html#ixzz50FdM4mht

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA