Homestay untuk di sewa

HOMESTAY UNTUK DI SEWA

Rumah Tradisional " d'Waris Inap Desa " ini sedia untuk menerima tempahan. Aras Bawah lobby, ruang rehat, bilik tidur 1, ruang makan, bilik air dan tandas 2 unit. Aras 1, bilik tidur 2 & 3 dan ruang rehat. Kadar sewaan RM200 semalam, lain-lain keperluan mengikut permintaan. Untuk tempahan hubungi 019-5783147, 019-4358117, 05-6311126 atau email ke gajahmenta@gmail.com. Lokasi di Lot 3216, Kampong Bandar Lama, Kg. Gajah.

Monday, November 21, 2016

GST TAK IKUT HUKUM SYARAK.PUTRAJAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan berpendapat, tempoh masa secukupnya wajar diberikan dalam pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sehingga ia mematuhi hukum syarak yang ditetapkan.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abd. Shukor Husin ( gambar ), terlalu awal untuk membuat sebarang tafsiran berhubung sistem percukaian yang mula dikuatkuasa pada 1 April lalu itu.
"Kita perlu beri masa sekurang-kurangnya setahun untuk melihat sama ada pelaksanaan GST ini mengikut hukum syarak atau tidak.
"Terlalu awal untuk kami membuat penilaian pada masa ini kerana cukai tersebut baru sahaja dilaksanakan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa majlis itu di sini, Isnin.
Sehubungan itu, kata Abd Shukor, majlis berkenaan menggariskan enam parameter syarak yang perlu dirujuk dalam pelaksanaan GST.
"Ia meliputi komitmen kerajaan dalam melaksanakan syariat Islam, sumber kewangan, cukai yang dikutip hanya untuk memenuhi Maslahah Dharuriyat dan Hajiyat, bebanan cukai dikutip secara adil, cukai dibelanjakan untuk maslahah ummah dan bukan untuk maksiat serta agihan cukai perlu bertepatan dengan ijithad ulama semasa dan setempat," katanya.
Abd Shukor juga menerangkan ulama memberikan pendapat yang berbeza semasa perbincangan yang dibuat mengenai pelaksanaan cukai itu, sama ada haram atau harus.
"Setelah perbincangan tersebut, ulama sebulat suara menyatakan pelaksanaan GST harus dilaksanakan tetapi dengan berpandukan enam syarak yang ditetapkan," kata Abd. Shukor lagi.
Beliau menambah, pertimbangan hukum yang dibuat itu tidak memihak kepada mana-mana parti politik, malahan keputusan dibuat selepas mengambil kira laporan intensif yang disediakan penyelidik di kalangan pakar syariah dan ekonomi dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM).
Tags / Kata Kunci:

No comments:

Post a Comment


Jangan Lupa Berjuang Korbankan Masa Demi ISLAM TERCINTA